Inmiddels zijn we aangeland bij dag 27 van het project 100-100-100. Het gemiddelde dat de deelnemers aan restafval produceren is mooi gezakt: 1,5 kg tegen 8,1 kg voor de gemiddelde Rova-klant. Zelf zit ik daar nog net onder, maar veel lager zal het niet worden denk ik. Als appartementbewoner kan ik het GFT-afval niet apart kwijt en dat weegt toch flink heb ik gemerkt.
Deze week gaat het over voedselverspilling. De opdracht is om in je kast te kijken naar zakjes, pakjes en flesjes waarvan je geen idee hebt wat je ermee moet. De hoop is dat andere deelnemers dat wél weten en dat we elkaar gaan verder helpen.
Waar mensen mee zitten, zijn dingen als:
- een pot tamarindepasta
- een pak paneermiddel
- overgebleven jam of appelstroop
- mangochutney
- resten dressing
- lemon curd
- olijfolie met peper
- balsamicoazijn.
Wat mij daaraan opvalt is hoeveel kant en klaar spul daarbij zit. Je kunt toch peper door de olijfolie doen en dan heb je olijfolie met peper. Hoezo koop je dat gemengd? En dressing maak je toch zelf in plaats van kant en klaar te kopen? Kun je die olijfolie en die balsamicoazijn mooi voor gebruiken. En lemon curd of mango chutney? Kun je gemakkelijk zelf maken, dan houd je ook geen half potje over?
Het zat vast in een kerstpakket.
Een van de deelnemers aan het project heeft vroeger op de huishoudschool gezeten. Je kunt haar in haar commentaren soms bijna het hoofd horen schudden. Vroeger leerden we tenminste wat we met de restjes moesten doen. We zijn dat verleerd. Ik moet erom lachen, maar denk wel dat ze gelijk heeft.
Ook in de analyses tot nu toe van Rova klinkt diezelfde boodschap door. Hoezo schil je je appel, je kunt de schil immers eten? Er schijnen zelfs mensen te zijn die kiwi’s met schil eten? Zo ver zou ik zelf niet willen gaan. Maar het is leuk te weten dat het kan.
Bij ons biedt de receptenzoeker van AH meestal wel uitkomst. Een half pakje over van het een of ander? Gewoon intypen en kijken wat er tevoorschijn komt. Zo eet je ook nog eens iets anders dan anders!